krepšelis
 0

Namas, kuris pasigamina energiją

Kartu su „Citus“ esame įgyvendinę ne vieną projektą. „Aeronamuose“ sumontavome „Thermia“ šilumos siurblį, kuris tiekia šildymą ir vėsinimą, įrengėme 6×100 m gręžinius ir grindinį šildymą.

Su „Citus” įkūrėju Mindaugu Vanagu kalbamės apie tvarų vartojimą ir jo pritaikymą kasdienybėje.

Dėl kokių priežasčių „Aeronamams“ pasirinkote geoterminį šildymą?

Kurdami „Aeronamus“ išsikėlėme labai aukštą tikslą: pastatyti pirmąjį namą Lietuvoje, kuris visą energiją, reikalingą jo eksploatacijai, pasigamina pats. Maksimaliai šiltą, maksimaliai mažai energijos naudojantį, efektyvų namą. To pasiekti pavyko naudojant du šaltinius. Saulės kolektorius, kurie saulės energiją konvertuoja į elektros energiją, ir geoterminį šildymą, kuris naudoja elektros energiją, bet tuo pačiu pasinaudoja ir Žemės energija.

Šiais laikais daug kalbama apie perteklinį ir tvarų vartojimą. Ką apie tai manote?

Manau, kad saikingas vartojimas yra teisinga kryptis ir ji turėtų toliau vystytis. Tiesa, tai yra ir tam tikras mados dalykas, tačiau tokia mada yra teisinga. Tenka daug keliauti, matau laukinius paplūdimius, kurie atrodo baisiai. Krūvos šiukšlių, krūvos išplautų plastiko atliekų. Tai yra aplinkos taršos pavyzdys, tačiau taip pat susijęs su vartojimu. Žmonės vartoja daugybę gaminių ir produktų taip sukurdami begalę atliekų. Lygiai tas pats su šildymu, CO2 emisija. Naudodamas dujinį ar iškastiniu kuru kūrenamą katilą, tam tikra prasme terši aplinką. Anksčiau daiktų trūkdavo, dabar iššūkis jų nekaupti, o ne gauti. Atsirinkti ir suprasti, ko tau reikia iš tikrųjų. Labai pritariu minčiai vartoti tiek, kiek reikia, o ne tiek, kiek norisi.

Tvarus vartojimas. Kaip jį pritaikyti kasdienybėje?

Kalbant apie nekilnojamąjį turtą, labai paprastas tvaraus vartojimo pavyzdys – šildymo reguliavimas. Įsivesti režimą, kada šildomos patalpos, kada ne. Išvykstant atostogų nepamiršti sumažinti šildymo. Tuo pačiu būsi ir tvarus vartotojas, ir sutaupysi. Rekuperacinė sistema taip pat yra tvari – rekuperatorius vėdinimui naudoja orą, iš patalpų išeinantį į lauką. Tvari elgsena ištiesi gali būti labai paprasta. Visai kaip minėti pavyzdžiai.

Kokį šildymą pasirinkti Mindaugas Vanagas Citus
Manau, kad Lietuva labai judą į Skandinavijos šalių pusę. Ir tas judesys yra teisingas. Juk Skandinavijos šalys pasižymi laimingais žmonėmis.

Geoterminis šildymas – privalumas? Ar paprasta naudotis šilumos siurbliu?

Geoterminis šildymas nėra baldas, kurį tu lieti ir matai. Priešingai: jeigu tu jo nejauti, jeigu jis tau nekelia klausimų, vadinasi, viskas yra gerai. Naudojantis geoterminio šildymo sistema reikia šiek tiek išmanumo. Išmaniems namams – išmanus vartotojas. Tam, kad perprastum šią šildymo sistemą, svarbu skirti šiek tiek laiko. Kažkam prireiks dvidešimt minučių, kažkam valandos. Viskas, ko reikia, tiesiog perskaityti instrukciją, ne pačiam bandyti išsiaiškinti. O tiekėjams, rangovams – edukuoti vartotoją.

„Aeronamuose“ šilumos siurblys šildo ir vėsina namus, ruošia karštą vandenį. Kaip jaučiatės jūs ir jūsų klientai įsigiję namus, kuriuose įrengtas geoterminis šildymas?

Geoterminio šildymo funkcijos yra labai patrauklios. Pavyzdžiui, vėsinimo sistema vasarą leidžia komfortiškai jaustis patalpoje. Jausmas toks lyg karštą dieną įeitum į senovinį plytų pastatą. Be to, priešingai nei kondicionieriaus skleidžiama, ši vėsa yra maloni. Dėl to, kad vėsinama yra iš grindų, o ne pučiamas šaltas oras.

Ar jums asmeniškai artima saiko filosofija?

Tikrai artima, nors nebūtinai tai visuomet ar visose srityse pavyksta. Tačiau manau, kad daiktai turi tarnauti žmogui, o ne žmogus daiktams. Negana to, turėdamas daug daiktų, švaistai laikai. Turi juos prižiūrėti, tvarkyti, rinktis tarp jų.

Ar jums imponuoja Skandinavijos šalys?

Be abejo. Manau, kad Lietuva labai judą į Skandinavijos šalių pusę. Ir tas judesys yra teisingas. Juk Skandinavijos šalys pasižymi laimingais žmonėmis. Manau, jie laimingi todėl, kad visuomenė yra pakankamai lygi, nėra susipriešinimo. Dėl to, kad žmonės vadovaujasi saikingumo, lygybės, prabangos nedemonstravimo principu. Nesvarbu, kokias pareigas užimi, ką veiki, visuomenėje esi vertinamas vienodai. Priešingai nei Rytų šalyse, kur jei vos tik geriau gyveni, demonstruoji tai ir jautiesi pranašesnis. Nieko blogo turėt gerą automobilį ar net lėktuvą, jei tai tau kelia džiaugsmą. Visai kas kita, jei turi tik tam, kad pasidemonstruotum. Smagu, kad Skandinavijoje žmonės gyvena taip, kad patys būtų laimingi, o ne kad parodytų kitiems, jog yra laimingi.

Ko galėtume pasimokyti iš kaimynų šiauriečių?

Lygybės, darbštumo. Nors pastebiu, bėgant metams tai keičiasi. Todėl šiauriečiams norėčiau palinkėti neprarasti noro gyventi geriau. Kai jau komfortiškai gyveni, pradedi užsisėdėti, o tai nėra geras dalykas. Kol tu sėdi, kiti kažką daro ir tave pralenkia. Taigi, linkiu išlaikyti darbštumą ir norą padaryti geriau. O lietuviams – juos vytis ir vieną dieną pasivyti.

Namo plotas
kv.m
  • 0
    4000
energinė klasė
žmonių skaičius
žm.
  • 0
    20
vidaus šildymo sistema
palyginti su:
suvartojamAS KURAS
kaina, vnt.
elektros kaina
Yra neužpildytų laukų
Šildymas šilumos siurbliu
  • Pagaminama energija kwh
    -
  • kaštai €/metai
    -
  • Sutaupoma €/metai
    -
Skaičiavimai orientaciniai.
PALYGINTI
ŠILDYMO BŪDUS