krepšelis
 0

Nuo kosminės energijos iki kasdienybės

Prieš jūsų akis interviu su žmogumi, prieš 27 metus įkūrusiu „Nordic Logic“ (anksčiau – „Naujos idėjos“). Tai – įmonės vadovas Liudas Getautas.

Kaip keitėsi klientų požiūris į šildymą per visą įmonės gyvavimo laiką?

Pradžioje buvo nuostabos. Kai instaliavome pirmąjį šilumos siurblį, kaimynai atėjo žiūrėti, klausinėti, kas čia per kosminė energija, kaip čia vamzdžiai ima iš žemės šilumą. Niekas nieko nesuprato. Pirmosiose parodose dalyvaudavome vieni, konkurencijos nebuvo. Kuo toliau, tuo daugiau buvo žinių apie šį šildymo būdą. Atsirado naujų kompanijų. Galiausiai per dvidešimt metų tai visiems pasidarė įprasta.

Ar versle egzistuoja saikas?

Kalbant apie pelningumą, siekius, saikas turi egzistuoti. Tačiau žinioms, tobulėjimui saiko nėra. Juk žmogaus ir įmonės galimybės yra beribės.

Ar paprasta įrengti šilumos siurblius?

Jei kalbame apie oras–vanduo šilumos siurblį, jį galima įrengti per vieną dieną. O jei reikia įrengti gruntas–vanduo sistemą su gręžiniais ar horizontaliu kolektoriumi, tai užtrunka 2–3 dienas. Tačiau, jei svarbu padaryti greitai, tai įmanoma. Dar prieš 15 metų esame įrengę geoterminį šildymą per vieną dieną. Įskaitant lauko kontūrą, malkinio katilo atjungimą, naujo šilumos siurblio sumontavimą. Anksti ryte pradėjom, vakare užbaigėm.

Nordic Logic direktorius Liudas Getautas
Gyvenimas yra lengvas, jeigu teisingai pasirenki. Šiaurietiška gyvenimo filosofija yra orientuota į ilgaamžiškumą, taršos mažinimą. Jeigu neperki vienkartinių daiktų, investuoji į kokybę, tai ir neturi rūpesčių.

Ką pasakytumėte žmonėms, kurie dar abejoja, ar pereiti prie atsinaujinančių šildymo būdų?

Lietuviai yra labai inovatyvūs ir labai skaičiuoti mėgstantys žmonės. Taigi, kai Lietuvoje atsiras taršos mokestis kaip yra Europoje, jis tai ir sureguliuos. Jeigu už taršą reikės mokėti, niekas nebenorės teršti ir rinksis šį šildymo būdą. Jis yra gamtai neutralus, neišmetantis teršalų ir nesukeliantis vartotojui jokių problemų.

Kas yra šiaurietiška gyvenimo filosofija Jūsų akimis?

Gyvenimas yra lengvas, jeigu teisingai pasirenki. Šiaurietiška gyvenimo filosofija yra orientuota į ilgaamžiškumą, taršos mažinimą. Jeigu neperki vienkartinių daiktų, investuoji į kokybę, tai ir neturi rūpesčių. Tau nereikia po penkerių metų keisti skalbyklės, televizoriaus ar šilumos siurblio. Ir atvirkščiai – vis pirkdamas ir aplinką terši, ir prarandi pinigų.

Ką Jums asmeniškai reiškia „saikas“?

Mažiau yra geriau. Saikas turi būti visur. Aš vadovaujuosi tuo, kad reikia gyventi taip, jog buityje turėtum ilgaamžiškus daiktus, rečiau juos keistum, taigi, ir mažiau vartotum.

Namo plotas
kv.m
  • 0
    4000
energinė klasė
žmonių skaičius
žm.
  • 0
    20
vidaus šildymo sistema
palyginti su:
suvartojamAS KURAS
kaina, vnt.
elektros kaina
Yra neužpildytų laukų
Šildymas šilumos siurbliu
  • Pagaminama energija kwh
    -
  • kaštai €/metai
    -
  • Sutaupoma €/metai
    -
Skaičiavimai orientaciniai.
PALYGINTI
ŠILDYMO BŪDUS