krepšelis
 0

Saiko reikia mokytis

„Rokiškio sūriui“ įrengėme 1.6 MW vanduo–vanduo šilumos siurblio jėgainę. Šilumos šaltinis – nuotekų vanduo iš valymo įrenginių. Pagaminta energija naudojama karštam vandeniui ruošti, ventiliacijos sistemų tiekiamam orui pašildyti ir patalpoms šildyti.

Su įmonės vadovu Daliumi Trumpa kalbamės apie verslo procesus, saiko filosofiją ir sąmoningus sprendimus gyvenime.

Energijos efektyvumo didinimo sprendimai pramonės versle – jau norma?

Manau, kad energijos efektyvumo didinimo sprendimai pramonės versle jau tampa norma. Įmonės supranta, kad be efektyvių energetikos naudojimo sprendimų įdiegimo nebūsi konkurencingas rinkoje. Todėl tai automatiškai skatina domėtis šia tema, o ir informacijos yra pakankamai.

Ar daug asmeninės energijos reikalavo darbo procesas su „Nordic Logic“?

Išties vykdome nemažai projektų, todėl galiu drąsiai lyginti. Galvodamas apie projektą, kurį vykdėme kartu, procesą vertinčiau labai gerai. Viskas vyko sklandžiai ir buvo ne tik atlikti sutarti darbai, bet ir dar daugiau. Matėme rangovo pastangas ir atsidavimą.

Dalius Trumpa Rokiškio sūris energijos taupymas tvari pramonė
Iš Skandinavijos šalių galėtume pasimokyti infrastruktūros sprendimų, valstybės ir verslo organizavimo metodų. Iš šiauriečių – šiaurietiško racionalumo, „jeigu darai, tai daryk gerai“ požiūrio.

Ką manote apie tvarų vartojimą?

Vienareikšmiškai tvarus vartojimas yra svarbus. Ir tai, mano įsitikinimu, galiausiai bus norma. Taip visuomet nutinka. Tačiau kartais atrodo, kad kasdienis kalbėjimas ir grįžimas prie šios temos ją ir jos svarbumą kiek sumenkina, tai virsta tiesiog kalbomis ir madingu žodžiu. Manau, kad tvarumo tema reiktų kalbėti konstruktyviau.

Kaip tvarų vartojimą pritaikyti kasdienybėje?

Labai paprastai. Perkant produktą pažiūrėti, ko ten daugiau – produkto ar pakuotės. Atkreipti dėmesį, ar pakuotė paprasta – tai dažniausiai reikš, jog lengvai perdirbama. O gal atvirkščiai – aptraukta trimis celofano sluoksniais? O dar geriau, kol ko nors yra valgomo šaldytuve, tol neiti į parduotuvę.

Ar jums asmeniškai artima saiko filosofija?

Man saiko filosofija yra artima ir aš visą laiką stengiuosi jos laikytis. Bet norint to laikytis, reikia mokytis. Įmonės samdo pačius gudriausius protus ir savo pardavimų strategija stengiasi įsiūlyti kuo daugiau. Reikia tau to ar nereikia. Neužtenka pasakyti, kad aš saikingai vartoju, svarbu mokytis taip vartoti ir stengtis taip vartoti. Tai yra kova tarp tavęs ir tų, kurie tau nuolat nori kažką įsiūlyti. Nėra lengva, juk žmogus iš prigimties silpnas.

Ar jums imponuoja Skandinavijos šalys? Ko galėtume pasimokyti iš kaimynų šiauriečių?

Iš Skandinavijos šalių galėtume pasimokyti infrastruktūros sprendimų, valstybės ir verslo organizavimo metodų. Iš šiauriečių – šiaurietiško racionalumo, „jeigu darai, tai daryk gerai” požiūrio. O nuoširdaus bendravimo, gyvenimo for fun, manau, daugiau yra pietinėse šalyse. Mieliau gyvenčiau Pietuose.

Namo plotas
kv.m
  • 0
    4000
energinė klasė
žmonių skaičius
žm.
  • 0
    20
vidaus šildymo sistema
palyginti su:
suvartojamAS KURAS
kaina, vnt.
elektros kaina
Yra neužpildytų laukų
Šildymas šilumos siurbliu
  • Pagaminama energija kwh
    -
  • kaštai €/metai
    -
  • Sutaupoma €/metai
    -
Skaičiavimai orientaciniai.
PALYGINTI
ŠILDYMO BŪDUS